Кекс с какао, лайм и захарна глазура
минути
порции
сложност
Съставки
- 100 г натурален шоколад
- 150 г масло
- 5 яйца
- 1 1/2 ч.ч. захар
- 1 шушулка ванилия
- сол
- 200 г брашно
- 4 с.л. какао
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
- 50 мл прясно мляко
- 1/2 ч.ч. вода
- 1 1/2 ч.ч. захар
-
за глазурата:
- 1 шушулка ванилия
- 1 лайм
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад и маслото се разтопяват заедно на водна баня и сместа се оставя да се охлади.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем и се прибавят ванилията и щипката сол.
-
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчената смес се прибавят брашното, какаото и сокът от лайм, като се бърка внимателно. След това се добавя прясното мляко. Накрая се слагат маслото и шоколадът.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
-
Кексът се пече в предварително загрята на 170 ºС фурна докато клечка, забодена в средата, излезе суха.
-
За глазурата: захарта и водата се оставят да заврат, като се бърка непрекъснато, така че да се получи сироп, който се тегли на конци. Изсипва се постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и се разбърква с дървена лъжица, докато побелее. Накрая се прибавя ванилията. Приготвената глазура трябва да се употреби бързо.
-
След като кексът изстине, се обръща и се залива с глазурата. Поръсва се с корите от лайма и се сервира.