Кейк с ананас и моркови
минути
порции
сложност
Съставки
- 80 г кафява захар
- 120 г краве масло
- 1 с.л. вода
- 8 бр. ананас, компот
- 2 ч.ч. брашно тип 500
- 1 пак. бакпулвер
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка индийско орехче
- 1 ч.ч. захар
- 2 бр. яйца
- 1 пак. шушулка ванилия
- 150 мл краве прясно мляко
- 4 бр. моркови
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 160 С. Форма за кекс се намазнява с малко мазнина или спрей за готвене и се оставя настрана.
-
В малък тиган се слагат кафявата захар, 2 с.л. масло и вода. Готвят се, като се разбърква, докато започне за завира.
-
Сместа се излива в тавата и парчетата ананас се нареждат по дъното на тавата.
-
В средна купа се слагат брашното, бакпулвера, солта и индийското орехче, разбъркват се и се оставят настрана.
-
В друга по-голяма купа се разбива и се оставя за 30 секунди ½ чаша масло. Внимателно се добавя захарта и се разбива, докато се смесят.
-
Яйцата се добавят едно по едно и се разбива след всяко. Слаг се и ванилията. Брашното и мляко се редуват, като се сипва по малко и от двете, и се разбърква след всяко добавяне. Добавят се и настърганите моркови. Разбърква се за да се смесят. Тази смес се изсипва върху ананаса.
-
Пече се за 45 минути или до златисто. Изважда се на решетка да изстине за 5 минути. Сладкиша се изважда и се оставя за 30 минути да се охлади напълно.