Картофи със сос Бешамел
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг картофи
- 1 гл. лук кромид стар
- 40 г шунка
- 40 г краве масло
- 30 г брашно тип 500
- 250 мл краве прясно мляко
- 250 мл вода
- 1/2 бр. бульон зеленчуков кубче
- 1 щипка индийско орехче
- 2 с.л. магданоз пресен
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер млян
Начин на приготвяне
-
Картофите се измиват. Слагат се във вряща вода, подсолена, и се варят 20-30 минути.
-
Oтцеждат се, обелват се веднага и като изстинат, се нарязват на колелца.
-
За соса лука се обелва и нарязва. Шунката се нарязва. Маслото се разтапя и първи се запържва шунката, а после и лука. Добавя се брашното, като се бърка през цялото време, докато се запържва.
-
Сместа се сипва към млякото, водата и бульона. Соса се размива, за да не се получат бучици, и след като заври, се варе 5 минути.
-
Към соса се добавят нарязаните картофи, оставя се да заври отново и се подправя с магданоз, сол, пипер и индийско орехче.