Картофени лодки с кашкавал и яйце
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. картофи
- 50 г краве масло
- 1 ч.л. сол
- 1/2 к.л. черен пипер млян
- 1 ч.ч. кашкавал
- 4 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 С.
-
За тази рецепта се използват предварително сварени и охладени картофи. Отрязват се капачетата на картофите по дължина и с помощта на лъжица се изгребва вътрешността, като се остави тънък слой. Остатъка от картофите може да се запази, например за пюре.
-
Стените на картофите леко се намазняват с разтопено масло и се поръсват с малко сол и пипер. На дъното се разпределя слой от настърган кашкавал и друг пълнеж по желание (зеленчуци, кайма, наситнена наденица, бекон). Картофите се запълват така че да остане място да се чукнат яйца отгоре. Поръсват се с подправки по желание.
-
Запичат се в алуминиево фолио за около 20 минути, или до желаната твърдост на яйцата.