Картофен огретен със сирене и кашкавал
минути
порции
сложност
Начин на приготвяне
-
Картофите се обелват, измиват и се нарязват на парчета, след което се сваряват, докато омекнат леко.
-
Водата се отцежда и картофите се оставят да се охладят.
-
Сиренето се настъргва на едро или се натрошава.
-
В дълбока купа се разбиват яйцата и към тях на тънка струйка се добавя млякото. Овкусява се с щипка сол и се разбърква.
-
Дъното на йенска тавичка се намазва с масло и половината от картофите се изсипват в нея, като се разпределят равномерно.
-
Поръсва се със сиренето и отгоре се разпределят парченцата масло.
-
Изсипват се и останалите картофи и се заглажда.
-
Залива се внимателно с разбитите яйца и с млякото.
-
Пече се на 180 ºС около 30 минути или докато повърхността се зачерви.
-
Поръсва се с настъргания кашкавал и се запича до зачервяване.
-
Огретенът се оставя да се охлади и се сервира с кисело мляко или салата.