Карамелен пудинг (Англия)
минути
порции
сложност
Съставки
- 225 г фурми
- 175 мл вода
- 1 к.л. есенция ванилия
- 175 г брашно с набухвател
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 2 бр. яйца
- 100 г краве масло
- 140 г захар
- 3 с.л. меласа
- 100 мл краве прясно мляко
- 175 г захар Мусковадо
- 55 г масло обезсолено
- 225 г студена сладкарска сметана
Начин на приготвяне
-
За тестото: намазняват се 6 отделни формички за пудинг и се поръсват с брашно.
-
Нарязаните фурми се слагат в голяма стъклена купа, заливат се с вряща вода и се оставят за 20 минути. Като омекнат се добавя ванилията.
-
Брашното и содата се пресяват в голяма купа.
-
В друг съд се стапят краве маслото и захарта, да станат на крем. Малко по малко се добавят разбитите яйца, като се бърка непрекъснато. След това се слагат 2 с.л. меласа и се разбърква.
-
С метална лъжица се добавя 1/3 брашното. След това се слага 1/3 от млякото. Разбърква се след всяко добавяне и така до свършването на брашното и млякото.
-
Добавят се фурмите, заедно със соса, който е останал в купата им. Текстурата е много плътна.
-
Сместа се разделя в купичките за пудинг, слагат в тава за печене и се слагат във фурната за 20-25 минути. Тестото ще бухне и ще е меко на допир. Когато са готови, се махат от фурната и се оставят да се охладят за 10 минути преди да се сервират.
-
През това време се приготвя соса, като на средна температура се стапя обезсоленото масло, захарта мусковадо, останалата меласа и половината от сметаната. Котлона се увеличава и се оставя да заври. Бърка се, докато захарта се стопи. Маха се от котлона и се оставя да се охлади.
-
Пудинга се полива с карамела и се сервира със сметана или ванилов сладолед.