Калмари с чили и сос Айова
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Калмарите се нарязват с остър нож на малки парчета.
-
Слага се малко мазнина в тигана и се загрява.
-
Калмарите се овалват в брашно и се запържват на партиди за около 30 секунди всяка. Отцеждат се върху кухненска хартия и се поръсват с щипка от приготвеното чили.
-
За чилито: В тиган се смесват морската сол, чилито на прах и пиперът и се запичат за около 5 минути, като се разбъркват. Сместа се смила в кухненски робот или мелничка за кафе.
-
За сос Айоли: Счуканите скилидки чесън се разбиват с жълтъка и зехтина с помощта на миксер. Прибавят се лимоновият сок, водата и солта. Отново се разбива.
-
Поставят се по няколко парчета калмари във всяко листо от маруля, добавя се четвъртинка лайм и сос Айоли.