Имамбаялдъ
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Патладжаните се обелват, нарязват се на филийки, посоляват се и се слагат за около 30 минути в купа, която се наклонява, за да се концентрира горчивината в единия край.
-
Доматите се рендосват.
-
В сгорещен тиган се слагат да се запържат лук и 5 скилидки чесън, нарязани на ситно. Когато са придобили лек загар, се прибавят и доматите, черния пипер и ригана.
-
След като се сгъсти сосът, се слага 1/2 от връзката магданоз и се оставя за още 1-2 минути.
-
Патладжаните се пържат и се оставят на кухненска хартия да се отцедят от мазнината. Могат да се изпекат на скара, но остават по-жилави.
-
В намазнена тавичка се нареждат пластове както следва: пържени патладжани, доматен сос, патладжани и пак доматен сос.
-
Пече се на 200 С по преценка, за около 20-30 минути.
-
Фурната се изключва и се поръсва с останалия чесън и магданоз, нарязани ситно.