Хрупкав ориз по персийски
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Ориза се накисва в 2 ч.ч. вода и 2 с.л. сол за 2 часа.
-
В тенджера се добавят ориза, 2 ч.ч. вода и 1 с.л. олио. Оставя се да заври и се вари в продължение на 5 минути.
-
Загрява се тиган с незалепващо покритие и се добавят маслото, останалото олио (2 с.л.), 1 с.л. сол, киселото мляко, куркумата и шафрана. Съставките се размесват.
-
Прибавя се 1 ч.ч. от ориза и се разбърква с подправките, докато се смеси добре. Разпределя се по дъното на тигана (това ще е хрупкавият слой) и се готви 5-6 минути на силен огън.
-
След това се добавя останалия ориз, като се внимава да не се наруши долния слой.
-
Леко се надупчва с лъжица и се напръсква с 3-4 с.л. вода, като пак се внимава да не се наруши долния слой.
-
Тигана се покрива с фолио и се слага капак. Оставя се да се готви така на бавен огън около 40 минути.
-
Когато оризът е готов, се обръща в голяма чиния и се сервира.