Начало > Основни ястия > Хрупкав ориз по персийски

Хрупкав ориз по персийски

Хрупкав ориз по персийски|escape
90
x4
1
90
минути
x4
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Ориза се накисва в 2 ч.ч. вода и 2 с.л. сол за 2 часа.

  2. В тенджера се добавят ориза, 2 ч.ч. вода и 1 с.л. олио. Оставя се да заври и се вари в продължение на 5 минути.

  3. Загрява се тиган с незалепващо покритие и се добавят маслото, останалото олио (2 с.л.), 1 с.л. сол, киселото мляко, куркумата и шафрана. Съставките се размесват. 

  4. Прибавя се 1 ч.ч. от ориза и се разбърква с подправките, докато се смеси добре. Разпределя се по дъното на тигана (това ще е хрупкавият слой) и се готви 5-6 минути на силен огън. 

  5. След това се добавя останалия ориз, като се внимава да не се наруши долния слой.

  6. Леко се надупчва с лъжица и се напръсква с 3-4 с.л. вода, като пак се внимава да не се наруши долния слой.

  7. Тигана се покрива с фолио и се слага капак. Оставя се да се готви така на бавен огън около 40 минути.

  8. Когато оризът е готов, се обръща в голяма чиния и се сервира. 

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?