Хляб с тиквени семки
минути
порции
сложност
Съставки
- 120 г пшенично брашно
- 100 г пълнозърнесто пшенично брашно
- 80 г ръжено брашно
- 210 мл вода
- 6 мл олио
- 4 г сол
- 7 г прясна мая
- 30 г тиквени семки
Начин на приготвяне
-
Различните видове брашна и солта се смесват в купа. В средата се издълбава "кладенче" и в него се поставят останалите продукти с изключение на семките.
-
Меси се 10-15 минути, докато се получи меко, еластично тесто.
-
Накрая се добавят 2/3 от слънчогледовите семки, размесва се и се оставя да почине за 10 минути.
-
Оформя се хлебче в избрана форма. Правят се няколко разреза по желание и се оставя да втасва за час, докато удвои обема си.
-
След като хлябът втаса, се напръсква с вода, поръсва се с останалите слънчогледови семки и се пече на 200 ºС за 22-26 минути.
-
Последните 5 минути може отново да се напръска с вода за получаване на по-дебела кора.
-
Хлябът е готов, когато при почукване по долната кора звучи кухо.