Начало > Тестени > Хляб с брашно от рожков

Хляб с брашно от рожков

Хляб с брашно от рожков|escape
80
x2
3
80
минути
x2
порции
3
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Малък емайлиран съд се затопля, маха се от огъня и в него се налива 1 кафена чашка хладка вода. Добавя се маята за хляб и с чаена лъжичка се разбърква, докато се получи рядка каша.

  2. В кръгла тава се пресяват двата вида брашно. В средата се прави „кладенче“ (вдлъбнатина). В него се сипва солта и разбитата на каша мая, която обаче не трябва да е шупнала.

  3. Отначало се бърка с лъжица, като постепенно се наливат 2 ½ ч.ч. хладка вода, след което с набрашнени ръце се започва да се меси. Добавя се внимателно маслото.

  4. До тавата се държи чиния с пресято брашно и от време на време ръцете се потапят в него.

  5. Тестото се меси, като се прегъва и се натиска с кокалчетата на прегънатите пръсти. Ако е необходимо, добавя се още брашно, за да стане гъсто тестото и да не лепне. Меси се до твърдост.

  6. Тестото се поставя в намазана с масло тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва в продължение на 2-3 часа, докато увеличи обема си.

  7. Когато тестото удвои обема си, се намазва с разбития жълтък. Набожда се с вилица през 4-5 см.

  8. Хлябът се пече на силна фурна десетина минути, после - на умерен огън.

  9. Когато се зачерви равномерно, е опечен. Изважда се, докато е топъл, горната му кора се напръсква с вода и се покрива с чиста кърпа. Така се оставя да престои, докато изстине.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?