Хляб с брашно от рожков
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 пакетче мая за хляб
- 200 г брашно от рожков
- 800 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 жълтък
- 1 с.л. масло
Начин на приготвяне
-
Малък емайлиран съд се затопля, маха се от огъня и в него се налива 1 кафена чашка хладка вода. Добавя се маята за хляб и с чаена лъжичка се разбърква, докато се получи рядка каша.
-
В кръгла тава се пресяват двата вида брашно. В средата се прави „кладенче“ (вдлъбнатина). В него се сипва солта и разбитата на каша мая, която обаче не трябва да е шупнала.
-
Отначало се бърка с лъжица, като постепенно се наливат 2 ½ ч.ч. хладка вода, след което с набрашнени ръце се започва да се меси. Добавя се внимателно маслото.
-
До тавата се държи чиния с пресято брашно и от време на време ръцете се потапят в него.
-
Тестото се меси, като се прегъва и се натиска с кокалчетата на прегънатите пръсти. Ако е необходимо, добавя се още брашно, за да стане гъсто тестото и да не лепне. Меси се до твърдост.
-
Тестото се поставя в намазана с масло тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва в продължение на 2-3 часа, докато увеличи обема си.
-
Когато тестото удвои обема си, се намазва с разбития жълтък. Набожда се с вилица през 4-5 см.
-
Хлябът се пече на силна фурна десетина минути, после - на умерен огън.
-
Когато се зачерви равномерно, е опечен. Изважда се, докато е топъл, горната му кора се напръсква с вода и се покрива с чиста кърпа. Така се оставя да престои, докато изстине.