Гръцко пастицио
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
За соса: Маслото се разтопява в дълбок съд и към него се прибавя брашното при постоянно бъркане. Прибавя се млякото, без да се прекъсва бъркането, докато сместа се сгъсти. Оставя се да поизстине малко и след това се добавят разбитите жълтъци и солта.
-
За пастата: Смесват се сварените макарони със 100 грама от настъргания кашкавал и белтъците.
-
Половината от тях се разстилат в намазана с масло тава и се поръсват с олио.
-
Каймата се запържва с лука, доматения сок и подправките и се добавя към макароните.
-
Поръсва се с още 100 грама от кашкавала и отгоре се добавят останалите макарони.
-
Залива се със соса "Бешамел" и се поставя в предварително загрята на 200 ºС фурна за 25-30 минути.
-
Малко преди да се извади от фурната, се поръсва с останалия кашкавал и се пече още 5 минути, докато кашкавалът се разтопи.