Гранола
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 с.л. кокосово масло
- 2 с.л. мед
- 3 с.л. кафява захар
- 1 ч.ч. сушени плодове
- 1 ч.ч. ядки
- 2 ч.ч. овесени ядки
Начин на приготвяне
-
В тавичка, върху готварска хартия, се изсипват овесените и другите ядки.
-
Ядките могат да са сурови бадеми, кашу, лешници и други.
-
Пекат се в загрята на 190 С фурна за 6-7 минути.
-
Докато се пекат, в съд се разтопяват едновременно кафявата захар, меда и кокосовото масло до получаване на хомогенна смес. Може да се използва и обикновено краве масло, но става по-калорична.
-
Със сладката смес се заливат ядките, наръсват се сушени плодове и се връща свъв фурната за още около 5 минути, докато всичко се спои.
-
Сушените плодове могат да бъдат червени боровинки, кайсии, годжи бери, фурми и други.
-
Тавичката се изважда и готовата гранола се оставя да изстине, след което се начупва на парченца.
-
Може да се консумира в този вид или да се добави към кисело мляко или върху сладолед.