Грах с шунка
минути
порции
сложност
Съставки
- 300 г грах
- 1 гл. лук кромид стар
- 50 г шунка
- 25 г краве масло
- 1/2 пак. сос "бешамел"
- 4 с.л. сметана течна
- 1 щипка индийско орехче
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Граха се слага в 250 мл вода и се оставя да ври за 8 минути. Посолява се, граха се отцежда и течността се запазва.
-
Лука се обелва и се нарязва на тънки жулиени, а шунката се нарязва на кубчета.
-
Маслото се сгорещява в тиган и в него за 5 мин се запържват лука и шунката.
-
В тенджера се смесват разбитата сметана и половината пакетче от готовия сос бешамел.
-
Добавя се течността от варенето на граха и се разбива на гладък сос. Като заври сосът, се подправя с пипер и индийско орехче.
-
Лука и шунката се сипват в соса и се сервира със сварения грах.