Гночи с маскарпоне и лимон
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.ч. маскарпоне
- 1 к.ч. пармезан
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка индийско орехче
- 2 с.л. лимонова кора
- 1 бр. яйца
- 1 бр. яйчен жълтък
- 0.75 ч.ч. брашно тип 500
- 1/2 ч.ч. краве масло
- 1 ч.л. мащерка
- 1/4 ч.ч. сирене Пекорино
Начин на приготвяне
-
За приготвянето на домашните гночи се смесват маскарпонето, пармезана, малко сол, индийското орехче, лимоновите кори, яйцето и жълтъка в купа. Разбиват се добре с миксер на средна скорост, докато стане хомогенно и пухкаво. Отнема няколко минути, в зависимост от миксера. Внимателно се прибавя брашното и се прави меко тесто.
-
Форма за пай или тавичка се поръсва с брашно. Накъсват се малки парчета от тестото с големината на чаени лъжички и се слагат в тавата. Разклащат се добре, за да се покрият с брашното. След това лесно могат при желание да се направят в овална форма с ръце.
-
На котлона се слага подсолена вода да заври.
-
За приготвянето на соса се стапя маслото с малко сол на вкус, докато покафенее, за около 2 минути. Отстранява се от котлона и се слага мащерката. Разбърква се и се оставя настрани.
-
Гночите внимателно се слагат на порции във водата. Те ще паднат на дъното и след това ще изплуват. Когато това се случи се похлупват за 5-6 минути. Прехвърлят се в маслената смес с мащерка с решетъчна лъжица. Разбъркват се леко, за да се покрият от всички страни с масло.
-
Слагат се в подходящо плато за сервиране и се поръсват с настърганото пекорино.