Фокача
минути
порции
сложност
Начин на приготвяне
-
Брашното, солта, маята, 2 с.л. зехтин и 300 мл вода се слагат в голяма купа. Внимателно се разбъркват с дървена лъжица и когато се получи тесто, се оставя за 5 минути в купата. Като постепенно се добавя и останалата вода.
-
Тестото се омесва няколко пъти с ръце, както си е в купата.
-
Слага се на намазнена повърхност и се продължава с месенето за още няколко минути. Тестото се връща в купата, покрива се и се оставя да втаса.
-
Две тави за печене се постилат с фолио. Тестото се разделя на две половини и се разстила в тавите. Оставя се за още 1 час.
-
Фурната се загрява на 220 С. Фокачите се поръсват със зехтин и морска сол (нестрита), и се пекат за 20 минути. По желание се правят дупчици с пръст и в тях се слагат пресни билки.
-
След като фокачата се извади от фурната, се поръсва със зехтин и се сервира топла.