Финикия - гръцки сладки
минути
порции
сложност
Съставки
- 220 г краве масло
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1.50 ч.ч. захар
- 1 к.л. канела на прах
- 1/2 ч.ч. мед
- 2 ч.ч. портокалов сок
- 1 бр. яйчен жълтък
- 1 щипка карамфил на прах
- 850 г брашно тип 500
- 150 г орехови ядки
- 1 бр. канела кори
- 1 с.л. лимонова кора
Начин на приготвяне
-
Приготвя се крем от маслото и олиото. Добавят се ½ чаша захар и жълтъка, и се разбива.
-
Добавят се 1 чаша портокалов сок, содата, бакпулвера и подправките. Разбърква се добре.
-
Добавя се брашното и се омесва меко, незалепващо тесто.
-
Тестото се прави на отделни топчета от по 5 см дълги и 2.5 см широки. Леко се натискат с длан. Слагат се в тава и се пекат на 180 С за 15-20 минути. Оставят се да се охладят.
-
За сиропа на котлона се слагат останалата захар, меда, лимонената кора, портокаловия сок и кората канела. Държи се на слаба температура и всяка сладка се потапя в него. Оставя се за по 15 секунди от всяка страна.
-
Сладките се изваждат и се овалват в смлените орехи. Сервират се веднага.