Емпанада гайега
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
За тестото в тенджера се смесват водата, виното и маслото. Оставят се да врат на среден огън, докато се стопи маслото.
-
Сваля се от огъня и се прехвърля в купа. Прибавя се 1 яйце и прясната мая. Прибавят се брашното и солта.
-
Сместа се прехвърля на работен плот и се меси, докато се получи гладко и нелепкаво тесто. Тестото се оставя на топло място да втаса за 1 1/2 часа. През това време се приготвя плънката.
-
За плънката рибните консерви се оставят да се изцедят от соса. Ситно нарязаният лук се задушава в зехтин.
-
Прибавят се ситно нарязаните зелени и червени чушки, като се оставят на среден огън за около 10 минути. Посолява се на вкус и се прибавят 2 рендосани твърдо сварени яйца.
-
Фурната се загрява предварително на 200ºC. Втасалото тесто се разделя на две равни части.
-
Между два листа хартия за печене се разточва едната част с дебелина на тестото 1,5 см.
-
Дъното на тавата за печене се застила с разточеното тесто, като се оставя единият лист от хартията за печене. Изсипва се зеленчуковата запръжка, натрошената риба тон и се нареждат целите сардини.
-
Разточва се втората част от тестото по същия начин. С него се застила емпанадата като краищата й се притискат и усукват. По средата се прави дупка за изход на парата.
-
Повърхността на емпанадата се намазва с разбито яйце.
-
Пече се около 30 минути в предварително загрятата фурна.
-
След като се извади от фурната, се поставя върху решетка за да си почине. Консумира се както топла, така и студена. Но е най-вкусна, след като престои една нощ на стайна температура.