Дзукото - италиански десерт
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 пак. бишкоти
- 150 мл амарето
- 500 г сирене рикота
- 1 шепа бадеми филирани
- 1 шепа сушени плодове
- 1 шепа шоколад настърган
- 1.50 с.л. какао
- 4 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне
-
Стените и дъното на средно голяма купа се покриват с опъковъчно фолио.
-
Бишкотите се потапят в ликьора амарето и се подреждат първо по дъното на купата (може и натрошени) и след това по стените (наредени една до друга).
-
В друга купа се смесват сиренето рикота, филираните бадеми, сушените плодове, нарязани на малки кубчета, и настъргания шоколад.
-
Разбъркват се добре и половината от сместа се изсипва върху бишкотите. Крема се покрива с нов ред напоени бишкоти.
-
Към останалия крем се добавя какаото, разбърква се добре и се покрива втория ред с бишкоти.
-
Останалата част от бишкотите се поставя накрая. След това с помощта на фолиото се завива края на сладкиша.
-
Натиска се добре отгоре. Ако сладкиша има по-високи страни заради бишкотите, те се свиват.
-
Оставя се в хладилник за 24 часа, за да стегне добре.
-
Преди да се поднесе, се обръща и се поръсва обилно с какао.