Джелато сладолед
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. яйчен жълтък
- 1 ч.ч. бита сметана
- 2 ч.ч. краве прясно мляко
- 1/2 ч.ч. захар
Начин на приготвяне
-
В средно голям тиган се смесват млякото и сметаната. Затоплят се, докато сместа започне да се пени. Маха се от котлона.
-
В голяма купа жълтъците и захарта се разбиват до пяна. Постепенно се прибавя топлото мляко, като се разбива непрекъснато. Сместа се връща в тигана и се вари на средна температура, като се бърка с дървена лъжица, докато сместа придобие гелообразна текстура. Ако започнат да се появяват малки грудки, веднага се сваля от котлона.
-
Сместа се минава през цедка, купата се покрива и се изстудява няколко часа, до 1 нощ.
-
След това сместа се излива в машина за сладолед или се прибира във фризера, докато се втвърди. Може да се разбърква периодично.
-
Консумира се, когато е придобило желаната консистенция.
-
При сервиране се гарнира по желание.