Джамбалая с няколко вида месо (САЩ)
минути
порции
сложност
Съставки
- 12 бр. скариди
- 150 г пилешко филе
- 2 с.л. зехтин
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 бр. зелени чушки
- 1/4 ч.ч. целина листа
- 3 ск. чесън стар
- 2 бр. домати
- 3 бр. дафинов лист
- 1 ч.л. сос Уорчестър
- 1 ч.л. чили сос
- 100 г ориз
- 3 ч.ч. бульон пилешки
- 150 г наденица
- 2 ч.л. сол
- 2 щипка черен пипер млян
- 1 с.л. червен пипер
- 1 ч.л. риган
- 1 щипка кайен
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. мащерка
Начин на приготвяне
-
В купа се смесват скаридите, пилешкото месо и креолската подправка.
-
За креолската подправка се смесват лъжичка сол и пипер, ригана, мащерката, червения пипер, сухите чесън и лук, пипера каейн. Разбърква се добре. Не е необходимо да се слага цялото получено количество, подправя се на вкус.
-
В голям тиган се загрява зехтина и лука, чушката и целината се запържват за 3 минути.
-
Слагат се чесъна, доматите, дафиновите листа и сосовете. Разбърква се заедно с ориза и бавно се добавя бульона.
-
Котлона се намалява на средна степен и се готви, докато течността се абсорбира. Отнема около 15 минути.
-
Когато оризът е мек, се слагат скаридите, наденицата и пилето. Готви се до готовност на месата. Около 10 минути.
-
Поръсва се на вкус със сол, пипер и малко от креолската подправка по желание.