Двойно шоколадов кекс
минути
порции
сложност
Съставки
- 220 г черен шоколад
- 150 г масло
- 6 яйца
- 180 г захар
- 1 шушулка ванилия
- 1 щипка сол
- 240 г брашно
- 4 с.л. какао
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода
- 50 мл прясно мляко
- 120 г млечен шоколад
Начин на приготвяне
-
Черният шоколад и маслото се разтапяват на водна баня и се оставят да се охладят.
-
Яйцата и захарта се разбиват на крем. Прибавят се ванилията и щипката сол.
-
Брашното се пресява заедно с какаото, бакпулвера и содата.
-
Към яйчената смес се прибавят брашното и какаото, като се бърка внимателно, след което се добавя и прясното мляко. Накрая се слагат маслото и шоколадът.
-
Тестото се изсипва в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
-
Млечният шоколад се начупва на парченца и се набожда леко върху тестото, за да не пропадне на дъното при печене.
-
Кексът се пече в предварително загрята на 170 ºС фурна. Проверява се дали е готов, когато забодена в него дървена клечка излезе суха.