Домашни бонбони Маршмелоу
минути
порции
сложност
Съставки
- 250 мл вода
- 22 г желатин
- 400 г захар
- 2 с.л. шушулка ванилия
- 250 мл царевичен сироп
-
за гарниране:
- 500 г пудра захар
- 1/4 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Внимателно се намазва с олио дъното на тава с размери 33 x 23 x 5 см. Застила се с хартия за печене. Отгоре се поръсват около 3 с.л. пудра захар, така че да се покрие цялото дъно.
-
120 мл от студената вода се поставят в купа и в нея се поставя желатинът за около 15 минути.
-
Междувременно в тенджера се изсипват захарта, царевичният сироп (глюкозата), солта и останалите 120 мл студена вода. Разбърква се над умерен огън, докато захарта се разтвори и сместа кипне. Тенджерата се покрива с капак и се оставя да ври за около 3 минути, така че всички кристали захар да се разтворят. Капакът се сваля и се поставя кулинарен термометър, облегнат на стената на тенджерата. Температурата се увеличава и сместа се оставя да заври, без да се разбърква, докато сиропът достигне 115 ºС (около 10 минути). Отстранява се от огъня.
-
Разбива се с миксер на ниска скорост, докато бавно на тънка струйка се излива горещият сироп при желатина. Скоростта на миксера постепенно се увеличава и се разбива, докато сместа утрои обема си и стане много гъста и плътна - около 10 минути. Добавя се ванилията и се "бие" за още 30 секунди.
-
Приготвената смес се изсипва в тава и се разстила добре с помощта на шпатула, така че повърхността да стане гладка. Отгоре се поръсва с 3 с.л. пудра захар и се оставя непокрита на стайна температура за около 12 часа.
-
Стените се минават с остър нож, за да се улесни изваждането. След това тавата се обръща върху наръсена с пудра захар повърхност.
-
Тавата се повдига, отлепя се хартията и се поръсва с пудра захар. Нарязва се на квадрати с помощта на остър нож. Поръсват се с пудра захар и отрязаните страни, като накрая се отърсва от излишната захар.