Домашен гирос със свинско
минути
порции
сложност
Съставки
- 100 г рукола
- 3 с.л. краве кисело мляко
- 1 щипка черен пипер млян
- 2 с.л. зехтин
- 1 щипка мащерка
- 1 щипка сол
- 1 щипка сол
- 1 гл. сладък лук
- 200 г свинско месо
- 1 ч.ч. вода
- 1 бр. домати
- 1 шепа копър пресен
- 200 г брашно царевично
- 1 ск. чесън стар
- 1 бр. краставици
Начин на приготвяне
-
За питката: От царевичното брашно, солта и хладката вода се омесва меко тесто. Разделя се на 2 части. Питките се разточват във форма на елипс или кръг. В предварително загрят тиган, без мазнина, ароматната питка се опича от двете страни до зачервяване.
-
Покрива се с леко навлажнена кърпа.
-
За плънка: В тиган с малко зехтин се запържва свинското месо с подправките. Към края се добавя нарязания на ивици сладък лук.
-
В отделен съд се поставят нарязаната на ивици половин краставица, шепа копър и чесъна нарязан на ситно. Заливат се с киселото мляко и се разбъркват.
-
За соса: От получената смес с краставица се отделя около 1 кафена чаша, добавят се 3-4 листа рукола и се пасира в блендера.
-
По дължината на царевичната питка се поставя малко от свинското месо с задушения лук, част от плънката, добавят се нарязания на ивици домат, няколко клонки рукола и се залива със соса.
-
Ястието се сервира топло.