Начало > Тестени > Домашен черен хляб

Домашен черен хляб

Домашен черен хляб|escape
90
x4
1
90
минути
x4
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да шупне.

  2. Двата вида брашно се пресяват, прави се кладенче и се слагат солта, яйцето, оцетa, киселото мляко, олиото и лененото семе. Всичко се размесва, като постепенно се прибавя от водата с маята.

  3. Замесва се средно твърдо тесто, меси се 10-15 минути, докато спре да лепне по ръцете. Ако е необходимо, се добавя още бяло брашно, но без да се прекалява.

  4. Поставя се в намазнена купа и се покрива с влажна кърпа. Оставя се на топло място за 1 час да втаса.

  5. След втасване, тестото се размесва още веднъж, като се оформя в елипсовидна форма и се поръсва с бяло брашно.

  6. В тава с форма на елипса се слага хартия за печене и се слага готовото тесто. Отгоре с бръснарско ножче или много остър нож се правят успоредни разрези през 2 см, без да се дълбае навътре в тестото.

  7. Оставя се още 30 минути да втаса отново и се пече на 170 градуса 30-40 минути, в зависимост от фурната.

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?