Датски бутерки
минути
порции
сложност
Съставки
- 140 мл краве прясно мляко
- 2 с.л. захар
- 6 г мая
- 420 ч.ч. брашно тип 500
- 1 к.л. сол
- 1 бр. яйца
- 240 г краве масло
Начин на приготвяне
-
Всички продукти, без маслото и 20 г от брашното, се смесват. Може да се използва и приставката за тесто на миксера, за около 5 минути става гладко тесто. Ще лепне, но това е целта.
-
Тестото се оставя да си почине за 30-60 минути на стайна температура. След това се слага в хладилника за поне 2 часа, или най-добре за през нощта.
-
След това тестото се разточва, намазва се с масло, прегъва се на две и отново се разточва. Това се повтаря поне 5 пъти.
-
След това от тестото се оформя един правоъгълник с ширина около 12 см. Изразват се ленти с ширина около 4 см. От всяка се правят фитили, като се търкалят с длан в плота, предварително набрашнен, както и ръцете, ако се налага.
-
Фитилите се завиват като тюрбан, слагат се в тава с фолио и се оставят да втасат.
-
След това се слага по една лъжичка сладко в средата и се пекат до готовност на тестото.