Чили кон карне (Chilli Con Carne)
минути
порции
сложност
Съставки
- 50 г сметана квасена
- 1 ч.л. кориандър
- 1 к.л. кимион
- 1 к.л. червен пипер лют
- 1 к.л. черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. риган
- 30 мл зехтин
- 200 г царевица сладка
- 200 г боб консерва
- 400 г фасул червен консерва
- 400 мл бульон телешки
- 50 г доматено пюре
- 400 г домати консерва
- 4 ск. чесън стар
- 1 бр. люти чушлета
- 1 бр. зелени чушки
- 2 бр. червени чушки
- 2 гл. лук червен
- 800 г телешко месо
Начин на приготвяне
-
Приготвят се зеленчуците, като се нарязват лука и чушките на ситно, а чесъна се настъргва на ситно ренде.
-
Месото се нарязва на кубчета с дебелина 2-3см.
-
В дълбок тиган се загрява зехтина и в него се запържва лука, до прозрачност, след което се добавя чесъна и се пържи за кратко.
-
Следват месото и чушките, които се запържват за още 10 минути и се добавят доматите, доматеното пюре и подправките, като от магданоза се слага половината.
-
Оставя се на тих огън да се задушава 15 минути, накрая се добавя телешкия бульон и се захлупва с капак за 3 часа на слаб котлон, като периодично се разбърква.
-
Половин час преди готовност се добавят консервите изцеден бял, червен боб и царевицата.
-
Ястието е готово, когато месото е омекнало и е станало гъсто, почти без сос.
-
Отгоре се добавя останалия магданоз и се поднася топло с лъжица заквасена сметана.