Черешов пай
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
За тестото: Брашното се пресява в дълбок съд. Отделно се разбиват яйцата със захарта, след което се прибавя ромът.
-
Прясното мляко се затопля до 35-40 ºС и към него се прибавят маята, солта и една супена лъжица захар.
-
От вече пресятото брашно се оформя кладенче и в него се изсипват разбитите яйца и млякото с маята.
-
Меси се до получаването на хомогенна смес.
-
Маслото се разтопява и "вкарва" в тестото с месене.
-
Тестото се разстила и се намазва с масло. След това се захлупва и така, докато не свърши цялото масло.
-
Поставя се в голям съд да втаса, докато не удвои обема си.
-
Слага се във форма за пайове и се пълни с вече готовата плънка от череши.
-
Изрязват се ленти от тестото и се поставят преплетени върху плънката, поръсва се със захар.
-
Пече се в предварително загрята на 220 ºС фурна 10 минути, след това се намалява на 180 ºС и се пече още 30-40 минути.
-
За плънката: Черешите се измиват и изцеждат добре, почистват се от костилките.
-
Ванилията от пръчка се настъргва .
-
В подходящ съд се поставят черешите заедно със захарта и с ванилията. Слагат се на котлона.
-
Плънката се вари 10 минути, като междувременно се разбърква.