Бял шоколадов кейк с цитрусови плодове
минути
порции
сложност
Съставки
- 130 г бисквити на прах
- 40 г масло
- 20 г кокосови стърготини
- 1 кг бял шоколад
- 250 мл течна сметана
- 10 г желатин
- 4 жълтъка
- 1 с.л. захар
- 50 мл лимончело
- 20 мл коняк
- 100 мл сок от зелен лимон
- 400 мл сок от портокал
Начин на приготвяне
-
От бисквитите, маслото и кокосовите стърготини се приготвя блат.
-
Блатът се изпича във форма за торта върху оризова хартия за 7-8 минути на 170 ºС в предварително загрята фурна.
-
Приготвеният блат се оставя да изстине.
-
Шоколадът се разтопява на водна баня.
-
Сметаната се затопля, а желатинът се накисва в малко вода.
-
Смесват се жълтъците, захарта, алкохолът и плодовият сок, разбърква се добре и се сготвя на водна баня за 4-5 минути.
-
Постепенно се добавя сметаната към желатина, след което всичко се смесва и се разбърква хубаво.
-
Изсипва се върху бисквитения блат и се оставя в хладилник за минимум 6 часа.
-
Може да се гарнира с боровинки, ягоди и шоколадови трюфели.