Боровинков кекс с орехи и канела
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.ч. масло
- 2 ч.ч. захар
- 2 бр. яйца
- 1 ч.ч. сметана квасена
- 1 пак. шушулка ванилия
- 1.75 ч.ч. брашно тип 500
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 ч.ч. боровинки
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.ч. орехови ядки
Начин на приготвяне
-
В купа се разбиват маслото и захарта, докато се получи пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно, след което се слагат заквасената сметана и ванилията.
-
Смесват се брашното, бакпулвера и солта. Малко по малко сухите съставки се добавят към сместа, като не спира да се бърка.
-
Добавят се и боровинките.
-
Половината от сместа се изсипва в намаслена форма за кекс.
-
В малка купичка се смесват кафявата захар, канелата и орехите. Половината се поръсва върху сместа.
-
След това се слага останалата кексова смес и съответно – останалата част от ореховата смес.
-
С помощта на нож кекса се прави с ефект „мрамор“.
-
Пече се в загрятата на 180 градуса фурна за 55-60 минути.
-
След като стане готов, се оставя да изстине и се поръсва с пудра захар.