Бисквитена торта с цедено мляко и крем
минути
порции
сложност
Съставки
- 450 г бисквити обикновени
- 100 г черен шоколад
- 500 г цедено кисело мляко
- 180 г сладко от вишни
- 7 с.л. брашно тип 500
- 125 г краве масло
- 2 бр. шушулка ванилия
- 3 бр. яйца
- 1 л краве прясно мляко
- 200 г захар
Начин на приготвяне
-
Приготвя се първия крем, като в купа се смесят цеденото мляко със сладкото и се разбърква до получаване на кремообразна консистенция. Оставя се настрана.
-
Приготвя се втория крем, като в тенджерка се изсипват 800 мл от прясното мляко, маслото, захарта и ванилията и се оставят на котлона да заврат.
-
Яйцата се разбиват в купа с останалите 200 мл мляко и брашното. Тази смес се изсипва на тънка струйка при заврялото мляко и се бърка непрекъсното, докато се сгъсти и стане на гладък, пухкав крем. Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади, като периодично се разбърква, за да не хване коричка по повърхността.
-
В правоъгълна тавичка се слага с малък черпак от яйчния крем на дъното и върху него се редят бисквити, като се поставят една до друга. Поливат се отново с част от яйчения крем и върху него се поставя неравномерно от другия крем със сладкото.
-
Следва втори ред бисквити, яйчен крем, върху него се слага от крема със сладкото и така се процедира до края.
-
Най-отгоре се завършва само с двата вида крем.
-
Тортата се оставя на студено да се охлади и стегне за няколко часа, след което по желание се украсява с натрошен (настърган) шоколад.