Бавно печено пиле с картофки и ароматни билки
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Картофите се измиват, обелват и нарязват.
-
Пилето се почиства, измива и подсушава.
-
В леко намаслена огнеупорна тава се поставят пилето, картофите и срязаният лимон.
-
Овкусява се със сол, черен пипер, мащерка, розмарин на вкус и салвия.
-
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече 1 час в предварително загрята на 160 ºС фурна.
-
След това се отстранява фолиото, полива се с вино и се пече още 50 минути. (Периодично пилето се полива с отделената течност). Температурата на фурната се вдига до 220 ºС и пилето се пече още 30 минути.
-
Тавата се изважда от фурната и се завива с фолио.
-
Пилето се оставя да "почине" 10 минути, преди да се сервира.