Начало > > Бананова торта с черен шоколад

Бананова торта с черен шоколад

Бананова торта с черен шоколад|escape
90
x12
1
90
минути
x12
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. За приготвянето на блатовете 6 яйца се разбиват с 1 ½ ч.ч. захар с миксер, докато побелеят. При непрекъснато бъркане на малки части се прибавя 1 ½ ч.ч. брашно.

  2. След като се получи еднородна смес, се разделя на две части. В едната се добавят няколко капки ванилова есенция, в другата се добавят 1-2 с.л. какао и няколко капки есенция ром.

  3. Двете смеси се разделят на по два или три блата, в зависимост от това колко пласта ще бъде тортата. 

  4. Блатовете се пекат в намаслена и набрашнена тава или върху хартия за печене. Фурната трябва да е предварително загрята на 180-200 С и се пекат до суха клечка, като тавата се слага най-отдолу във фурната. Оставят се да изстинат.

  5. За приготвянето на крема 500 мл от прясното мляко се сварява заедно със захарта (1 ч.ч.). В друг съд се разбиват жълтъците, заедно с 6 препълнени с.л. брашно и останалото млякото.

  6. Жълтъците се прибавят на тънка струйка към вече врящото мляко. Бърка се постоянно до сгъстяване на крема.

  7. След като крема се отмести от котлона, се прибавят кравето масло и белтъците (които предварително се разбиват с 1 с.л. захар) и 2 капки ванилия. Крема се разбърква, за да не хване коричка.

  8. В поднос за торта или тавичка се слага първия блат. Без да се сиропира, се намазва обилно с крем, а върху него се слагат предварително нарязани на колелца банани. Отгоре се слага втория блат, пак се полива с крем и отгоре върху него банани на колелца и така до последния блат. 

  9. Вече сглобената торта се намазва отгоре и отстрани обилно с останалия крем и се нареждат останалите банани. 

  10. За заливката в малък метален съд се разтопяват 50-100 г черен шоколад с половин или 1 с.л. олио, без да завира.

  11. С помощта на лъжица и с въртеливи движения тортата се полива с шоколада. Отгоре се украсява с ягодово или черешово сладко. Странично цялата торта може да се поръси със смлени орехи. 

Още

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?