Бананов мус с шоколад
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 ч.л. лимонов сок
- 40 г краве масло
- 1 бр. черен шоколад
- 4 бр. банани
- 550 г студена сладкарска сметана
- 100 г кафява захар
Начин на приготвяне
-
Захарта, маслото и 150 мл сметана се смесват в тенджерка. Загряват се на умерена температура и се разбъркват, докато захарта не се разтвори, а маслото напълно не се разтопи. Готви се 1-2 минути, като периодично се разбърква, после се дръпва от огъня и соса се оставя да изстине напълно.
-
Останалата сметана се сипва в миксера. Банани се почистват и нарязват, след което се добавят в миксера заедно с малко лимонов сок. Пасират се до гъст крем.
-
Намазва се малко сос по стените на 4 чаши. В чашите се сипва банановия крем и се полива с останалия сос. Муса леко се разбърква с лъжичка, за да се получи мраморен ефект.
-
Отгоре се поръсва със ситно настърган шоколад или нарязани банани, и се слага в хладилника да се стегне преди сервиране.