Арабска салата Фатуш
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 бр. маруля
- 1 гл. лук червен
- 2 бр. домати
- 2 бр. краставици
- 85 г маслини
- 1/2 вр. магданоз пресен
- 1/4 вр. мента прясна
- 1/2 вр. репички
- 1 бр. питка арабска
- 1/4 ч.ч. зехтин
- 1 ч.л. горчица
- 2 с.л. оцет винен
- 1 ч.л. сол
- 2 щипка черен пипер млян
- 200 г кисело мляко обезмаслено
- 2 ч.л. тахан
- 20 мл лимонов сок
- 1/2 вр. копър пресен
- 1 щипка сумак (сомак)
- 1 ч.л. босилек
Начин на приготвяне
-
Марулята се нарязва на дребно, лукът, доматите и краставиците - на кубчета. Репичките се почистват и нарязват на колелца.
-
Обезкостените маслини се нарязват на колелца. Листенцата на ментата и магданозът също се наситняват. Всичко дотук се слага в голяма купа.
-
Арабската питка леко се разрязва и се слага в умерена фурна да се запече за няколко минути.
-
През това време се приготвя дресинг - зехтина, горчицата, оцета, солта (1/2 ч.л.) и 1 щипка пипер се разбъркват добре и се изсипват върху нарязаните зеленчуци. След това всичко се разбърква добре.
-
Отгоре се начупва арабската питка (трябва да е хрупкава) на малки парчета и отново се разбърква.
-
В друга купичка се смесва мляко, тахан, сол, пипер, наситнен копър и се разбъркват много добре.
-
При сервиране се сипва малко от салата в чиния, поръсва се малко сумак, отгоре се слагат няколко лъжички от млечната смес.
-
За завършек се наръсва със сушен босилек и салатата се сервира.