Американски ябълков пай
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 ч.ч. брашно тип 500
- 1 ч.ч. олио
- 4 с.л. краве прясно мляко
- 1 ч.ч. захар
- 3 щипка сол
- 5 бр. ябълки
- 2 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.л. индийско орехче
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 градуса.
-
За да се приготви тестото за кората се смесват 3 ч.ч. брашно, олиото, млякото, 3 ч.л. захар и 3 щипки сол.
-
Замесва се тесто и се разделя на две. Едната половина се разточва и се разстила върху тавата за пай.
-
За пълнежа се смесват ¾ ч.ч. захар, 3 с.л. брашно, канелата и индийското орехче.
-
Ябълките се нарязват на ленти и се нареждат върху кората. Отгоре се изсипва приготвената смес.
-
Покрива се с другата половина разточена кора и с нож се нарязва на няколко места, за да излиза парата и паят да се опече добре.
-
Пая се изпича в загрятата фирна за около 45 минути.
-
Охлажда се и се сервира.