Полезни факти

Зелената салата е име, което у нас използваме да обозначим както видовете маруля от които се приготвя салата, така и самия краен продукт.

Приготвената с маруля зелена салата е традиционна сезонна салата от българската национална кухня, приготвяна от нарязани маруля, зелен лук, репички, краставица, които се овкусяват със сол, олио и оцет, а най-отгоре се поставя маслина. Често се добавя сварено и нарязано яйце.

Има няколко вида зелена салата:  Айсберг със стегнати глави и свежи, хрупкави, бледо-зелени листа с мек вкус;  Бостън с малки глави с меки, бледо-зелени листа и маслен вкус и Биб с малки хрупкави глави и бледо-зелени листа с леко сладникав вкус.

Марулята  много подходяща и ценна през пролетта, тъй като тогава организмът ни има нужда да си набави много витамини и минерали, които притежава марулята (витамините A, B, C, D, E), както и лецитин, който оптимизира обменните процеси.  Като цяло зелената салата е без мазнини и холестерол, ниско калорична и с ниско съдържание на натрий. Външните листа на марулята тъмнозелените, са по-хранителни и богати на ценни вещества и антиоксиданти.

В марулените листа има почти толкова витамин C, колкото и в лимона. Друг важен витамин, който може да си набавим от тях, е витамин К – той е изключително необходим за кръвта.

Зелената салата  съдържа фолиева киселина, витамини и минерали. Фолиевата киселина е полезна и за децата, и за родителите, а особено добре влияе на репродуктивната функция на жените и мъжете.Зелената салата ни помага да си набавим фосфор, цинк, калий, йод, мед, натрий и желязо.

Марулята е важна и заради съдържанието на калциеви, железни и фосфорни соли. Тя е изключително популярна съставка на салатите, заради многобройните ползи за здравето. Зелената салата подпомага дейността на стомашно-чревния тракт и активизирането на черния дроб, пречиства организма от токсити и успокоява нервите.

При приготвянето на салатата късайте листата на едри парчета – за предпочитане е пред рязането, от което листата потъмняват и губят ценни съставки. Овкусявайте директно преди употреба, а не предварително.

Най-добре зелената салата се съхранява в хладилник до една седмица, увита в прозрачно фолио. Важно е зелената салата да е предварително добре измита със студена вода, което помага по-дълго време да се запази хрупкавостта.