Полезни факти
Захарта се добива от захарно цвекло или захарна тръстика и служи за храна, в индустрията и в кулинарията. Тя е бяло, лесноразтворимо кристално вещество със сладък вкус. Състава й е почти чиста захароза. Един килограм захар дава около 4100 Ккал енергия.
От химична гледна точка захарите са група въглехидрати, като монозахаридите, които се наричат също "прости захари", а най-важна сред тях е глюкозата. Имената на типичните захари включват наставката "-оза" (фруктоза, глюкоза). Предполага се, че най-ранният източник на концентрирани захари е пчелният мед. Плодовете и зеленчуците са основните източници на захари. В сушената смокиня има най-много – 47.9 на 100 гр. В бананите, кайсиите, ябълките и гроздето също има високо съдържание на захари, а от зеленчуците – бялото и червеното цвекло. Захарите се усвояват добре от организма благодарение на микроелементите (например тези в плодовете, които са наситени и с фибри, витамини). Захарите, които консумираме от зърнени храни, се разпадат бързо в организма на глюкоза и фруктоза и постепенно преминават в кръвния поток.
Първата суровина за производството на чиста захар е захарната тръстика, която произхожда от Югозточна Азия и първоначално се използва чрез дъвчене на необработените стъбла. През 18-ти век захарта е смятана за луксозна стока, но малко по-късно започва значителния й внос от Америка и това я превръща в масов продукт, като през 19-ти век вече е жизнено необходима.
Много разтворима във вода, без мириз, без цвят, удобна за подсладител захарта е основа за производство на сиропи, сладка, при бързо бъркане – за фондан, за пряка употреба.
Ежедневно приемаме захарта под най-различни форми – тя се съдържа в плодовите сокове, десертите, плодови кисели млека, мариновани туршии и повечето преработени храни. Тя изключително бързо ни носи усещането за енергия, но трябва да бъдем внимателни с приема на рафинирани захари, тъй като в по-големи количества те носят усещане за умора и раздразнителност.
Пудрата захар е матовобяла, суха и сипкава на пипане, и се получава чрез смилане на кристална захар. Тя притежава всички качества, недостатъци и предимства на бялата захар.
Свикнали сме да мислим за захарта като хранителен враг, но полски учени, които са провели независимо изследване, са стигнали до неоспоримия факт, че захарта активира кръвообръщението в мозъка, и в случай на пълно отказване от нея, могат да настъпят склеротични изменения. Тя също така помага за функционирането на черния дроб и далака.
Хранителна стойност на 100 грама пудра захар: енергия – 1619 kJ, въглехидрати – 99.98 гр, захари – 99.80 гр, мазнини – 0.1 гр, белтъчини – 0 гр, вода – 0.03 гр
В състава си включва и витамини, рибофлавин (В2), калций, желязо, калий.
Пудрата захар се предлага в разфасовки от 500 г и 1 кг, а цената й е по-висока от тази на рафинираната бяла захар. Пакетът с пудра захар в никакъв случай не трябва да се съхранява във влажни помещения, трябва да се държи на сухо място и плътно да се затаваря след всяко ползване. Тъй като много лесно поема миризми,трябва да се държи близо до продукти, които нямат силен мирис. За да не се пресова захарта, от време на време трябва да се разтърсва.
Пудрата захар присъства в почти всички рецепти за сладкиши, торти, кексове, глазури, кремове, целувки.
Интересен факт е, че пудрата захар има благоприятно въздействие върху кожата. Тя помага за избледняването и пълното изчезване на белези - засегнатото място се третира със смес от пудра захар, зехтин и сок от лимон.