Полезни факти

Ягодата е широко разпространено у нас тревисто горско и култивирано растение от семейство Розоцветни (Rosaceae), с розовочервени до тъмночервени ароматни плодове.

Плодовете на ягодата се с високо съдържание на въглехидрати и витамин C. Съдържат главно захари, предимно фруктоза, органични киселини, до 1,6 % азотни вещества и около 50 мг % витамин С. 

Отглеждат се както за пряка консумация, така и за промишлена и кулинарна преработка. 

Съществуват няколко вида от род Ягода, като един от най-разпространените у нас е горската ягода, която е и предпочитан плод за приготвяне на сладка и продукти на сладкарството.

В християнството ягодата символизира праведността, плодът на доброто дело и плодовете на духа. Ягодата заедно с теменужки означава смиреността на истинската праведност.

През 18-ти век в Европа  френският ботаник Франсоа Фрезиер успява да кръстоса два диви сорта ягоди, и получава познатия ни едър, месест и сърцевиден плод.

Култивираните градински ягоди бързо стават изключително популярни в Европа и биват пренесени в Северна Америка.

Днес има разработени над 600 сорта ягоди, различаващи се по цвят, големина, плътност, аромат и сладост.

Ползи за здравето

Поради високото си съдържание на витамин С, 100 г ягоди покриват препоръчителната доза за деня. 

Съдържат още витамините В9 и В5, а също така са и добър източник на минералите калий, желязо и магнезий.

Имат избелващ ефект върху зъбите и те могат да се използват в рецептите за връщане на блясъка в домашни условия: една - две ягоди се намачкват добре или се пасират с миксер, към тях се добавя половин лъжичка сода бикарбонат.  Сместа се втрива добре в зъбите и се изплаква след пет минути. За отстраняване на малките семенца използвайте конец за зъби и търкайте с четка и паста.

Консумацията на ягоди защитава лигавицата на стомаха и я предпазва от уврежданията след употребата на алкохолни напитки.

Диетолозите определят ягодите като чудесно средство при недостиг на витамини, при хипертония, подагра, атеросклероза, маточни кръвоизливи.

Ягодите успешно могат да се прилагат като допълнително средство срещу стрептококите, пневмококите и вирусите на грипа, тъй като имат свойството да противодействат на различните причинители на чревни инфекции.

Народната традиция съветва с отвара от ягоди да се изплаква гърлото при стоматит и ангина. А отварата от сухи или пресни ягодови листа помага при кръвотечения и хемороиди.

Някои изследвания сочат, че ягодите спомагат за прочистване на червата и кръвта, помагат срещу затлъстяване и влияят ефективно на обмена на йод при базедова болест.