Полезни факти

Ябълковото пюре се използва за направата на кексове, сладкиши, като детска храна или като полезна закуска с овесени ядки и мед.

Приготвя се от сварени докато поомекнат и след това фино пасирани ябълки, към които може да се добави подсладител. Особено важно е при приготвянето да се премахне средната част на ябълката със семенниците.

В зависимост от използваните сортове ябълки, пюрето може да има различен привкус и степен на сладост.

Спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол. Подходящо е за консумация и от диабетици, тъй като не ускорява инсулиновата секреция.

Ябълковото пюре се използва често и при диети, тъй като съдържаните в ябълките витамин В6 и В12 участват активно в обмяната на веществата. Комбинацията на витамин В12 с витамин С в активна форма аскорбинова киселина, ускорява л-карнитиновото производство в организма почти двойно и спомага намаляването на телесните мазнини.