Полезни факти

Ябълката или Malus domestica принадлежи към рода Malus, семейство Розоцветни (Rosaceae) и е едно от най-широко култивираните дървета. Десертните ябълки са от вида Malus domestica или негов хибрид.

Произхода й се свързва със Западна Азия, където все още могат да се открият диворастящите предшественици. Те са сред пръвите дървета, които са били култивирани от хората и днес разнообразието от сортове достига до 7500, като всеки един от тях се отличава с различни размери, период на цъфтеж и характеристики на плода.

Ябълката е овощно дърво с възкисели или сладки плодове с кълбовидна форма, чието плодово месо е 97 %, кожицата е към 2,5 % и семенната част до 0,5 %.

Плодовете съдържат 78–90 % вода, неразтворими вещества около 2 % и разтворими вещества – захари, киселини, пектин и др. 

Плодовете могат да се употребяват и в прясно, и в преработено състояние – за сладка, конфитюр, сок, както и в кулинарията.

Годишната продукция на ябълки в световен мащаб надминава 55 милиона тона, което съответства на около 10 милиарда ябълки. Сред големите производители на ябълки са Китай, САЩ, Иран, Турция, Русия, Италия и Индия, като от тях Китай произвежда около 40%, а на второ място е САЩ с около 7%.

Близо 90 % от общата световна продукция на ябълки са зимни сортове, които в по-голяма степен от който и да е друг плод, вероятно с изключение на цитрусови плодове, се съхраняват с месеци и запазват голяма част от хранителна си стойност. 

Зимни ябълки, набрани в късна есен и складирани точно над точката на замръзване са били важна храна в Азия и Европа за хилядолетия, и по време на заселването на европейци в Северна Америка.

Ябълките са донесени в Северна Америка от колонизаторите през 17 век и се твърди, че първата ябълкова градина на континента е създадена близо до Бостън през 1625-та година. 

Въпреки че повечето култивирани видове се отглеждат, за да се ядат пресни (десертни ябълки), някои са култивирани за готвене (кулинарни ябълки) или създаване на ябълково вино.

Сортовете използвани за приготвяне на ябълково вино обикновено са твърде тръпчиви и твърди за ядене, но те дават на питието богат вкус, който десертните ябълките не могат.

Едни от най-разпространените и предпочитани сортове са Златна превъзходна (Golden Delicious) и Гала (Gala).

Ползи за здравето

Според изследвания на холандски диетолози, ябълките съдържат висока концентрация на веществото кверцетин и заради това спомагат за намаляване риска от инсулт.

Тяхните изследваня доказват, че кверцетинът се бори с възпалителните процеси, които водят до втвърдяване на артериите и могат да предизвикат инсулт.

Експериментите показали, че хората, които консумират повече ябълки, много по-рядко получават инсулти и рискът от коварния мозъчен кръвоизлив намалява с 9% при хора, хапвали поне по 25 грама ябълки или круши на ден.

Ябълките подпомагат и отслабването, тъй като съдържат огромно количество фибри, които подпомагат перисталтиката на стомаха и червата, а така се грижат и за поддържане на линията. 

Редовната консумация на ябълки поддържа нивото на захар в организма в норма, което отново се дължи главно на голямото количество фибри съдържащи се в тези плодове.  Благодарение на тях ябълките подпомагат бавното освобождаване на захарта в тялото, а така поддържат нивото й в норма.

Ябълките съдържат пектин, минерални вещества, витамини В1, В2, С, Е, Р и РР, ензими, лимонена и ябълчена киселина. Пектинът в тях ги прави продукт с нисък гликемичен индекс, подходящ за консумация от хора болни от диабет.

Включват в състава си още флавоноиди, химични елементи калий и бор, целулоза. 

Ароматът на ябълките се дължи на етеричните масла в тях, а вкусът им се дължи на съотношението на съдържащите се в тях захари, дъбилни вещества и органични киселини.

Кората им съдържа най-голям процент полезни вещества от плодовете, затова е добре при възможност да не се белят. Според резултатите, получени от американски специалисти, в кората на ябълките се съдържат фитохимикали с доказано антиоксидантно и антираково действие в пъти повече отколкото в самия плод.