Полезни факти

Производството на вермут може да бъде проследено много назад във времето, като според една легенда първата рецепта за вермут е съставена от Хипократ през 460 г.пр.Хр. Първото промишлено предприятие за производство на вермут е основано от италианеца Антонио Бенедето Карпано в Торино през 1786 г. Първоначално вермути се правят само от бели вина, но в наши дни вермути се правят от бели, червени и розови вина.

Вермута предствлява  вино ароматизирано с билки от семейство artemisia (пелин). Има леко горчив вкус и за подслаждането му се ползват само карамелизирана захар, захароза и гроздова мъст.

Освен пелина за ароматизирането на вермута могат да се ползват още бял равнец, мента, канела, кардамон, бъз, индийско орехче и много други. Добавките могат да бъдат десетки в зависимост от рецептата на вермута.