Полезни факти

Уасаби (васа̀би) или японски хрян, е вид японска подправка със светлозелен цвят и лютив вкус, която обикновено се продава като корен, който се стърже преди употреба или като готова паста. Първоначалната силна миризма се дължи на съединението алил изотиоцианид. Веднъж приготвения като паста уасаби си губи аромата за около 15 минути. 

Уасаби е познато още от 1396 година, когато жителите на района Сидзуока го поднесли в дар на бъдещия шогун. Междувременно се разпространява в цяла Япония и започва да се култивира в домашни условия. 

Истинското уасаби се отглежда само в 5 региона на Япония при специални условия: в течаща вода и при температура 10-17 градуса. Затова коренът е доста скъп - около 300 лв. за килограм.

Често, именно заради цената, вместо истинско уасаби използват така нареченото уасаби-дайкон, което е зеленчук пренесен от Европа в Япония. Отглежда се лесно и е доста по-евтино, но е с бял цвят и за да се постигне сходство с истинското уасаби се използва зелен оцветител. 

За разлика от уасаби-дайкон, хонуасаби се отличава с изключителни здравословни качества.

Хранителна стойност за 100 грама уасаби: калории - 109 гр, мазнини - 0,63 гр, въглехидрати - 23 гр, протеини - 4,8 гр, целулоза - 7,8 гр

Най-често уасабито се използва за овкусяване на суши.

Пресните му листа, които са лютиви също могат да се консумират. Освен корена в японската кухня се използват и стеблата и цветовете на растението, от които може да се приготви темпура - японска панировка, която често се използва за ядки.

Ползи за здравето

Уасабито има силно изявени антибактериални,, противоалергични и противоастматични свойства.

Предпазва от кариес и проблеми със зъбите, а също така убива микробите, които причиняват язва.

Предпазва от рак на стомаха и предотвратява образуването на тромби в кръвта.

Детоксифициращо действие.

Помага при проблеми с пикочния мехур, панкреаса и дебелото черво.

Уасабито трябва да се съхранява на сухо и хладно място, а след като се отвори, трябва да се съхранява в хладилник, но не повече от един месец.