Полезни факти

Топеното сирене се получава от различни млечни продукти с разнообразни добавки - компонентите му могат да бъдат например сметана, вода, емулгаторни соли, различни оцветители, подправки (чубрица, захар, пипер, кимион), шунка, ядки, гъби, чушки и други. Съставките се подлагат на топлинна обработка до около 90 - 95°C за 5 - 10 минути.

 

Аминокиселините, които съдържа са полезни за здравето, а количеството на готварска сол е минимално, затова е подходящо за използването му в диети.

Формата на топеното сирене може да бъде както триъгълна, така цилиндрична и полукръгла.

Има приятен и нежен аромат и мека консистенция. Подходящо е за сандвичи, за мезе за вина и в съчетание с различни месни продукти.

Топеното сирене е подходящо и за хора с високо ниво на инсулин в кръвта, тъй като има нисъл гликемичен индекс. Това го прави и подходяща храна за спортуващи и хора, целящи намаляване или поддържане на телесното тегло.

Най-често топено сиренето се опакова във фолио в което често се получава се влага под формата на конденз, която е благоприятна среда за развитието на мухъл и бактерии. Така дори продукта да е пресен, човек лесно може да се натрови с такива сирена. Затова при закупуване на топено сирене трябва да се обърне внимание на това дали опаковката е херметически затворена.