Полезни факти
Тестото се използва за направата на т.нар. тестени изделия и в зависимост от предназначението си има различно съдържание и консистенция.
Като цяло представлява гладка смес от брашно с малко количество вода и други съставки като готварска сол, захар, мая, сода за хляб, мазнина, яйца, прясно или кисело мляко.
В кулинарията се използват специални ножове и уреди за тесто, различни формички за сладки и соленки.
Може да се излива във форма (като пандишпана и течното тесто за палачинки), шприцова (като тестото за тулумбички) или да се меси и точи (като козуначеното тесто).
Тестото подлежи на разнообразна термична обработка: обикновено се пече на фурна (хляб, козунак и др.), понякога се пържи (мекици, бухтички), а в редки случаи се вари (пелмени).
При тестата съдържащи захар, трябва да се внимава да се спазва точното количество посочено в рецептата, тъй като при печене захарта спира процеса на бухване и изделието остава клисаво и ронливо.