Полезни факти

Телешкото месо се използва в европейската кухня от древни времена. Това е месото получено от телета — млади говеда.

Телешкото месо е един от най-значимите източници на протеин в глобален мащаб. Качеството му варира леко според породата на животното и методите на развъждане. От най-важно значение са и методите на транжиране, топлинната обработка и разбира се, количеството мазнина, отделена от месото преди самото консумиране. 

Тъй като съдържа по-малко мазнини от много други видове месо, при готвенето на телешко трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо.

Консумира се често във форма на котлети като италианските котолета или знаменитото австрийско ястие виенски шницел. 

Освен месото се използват и субпродуктите като например телешките кости, които се използват за приготвяне на бульон, който служи за основа на сосове и супи. Знаменитата българска шкембе чорба се прави от телешко шкембе. От шкембето на млади говеда се получава и мая за приготвяне на сирене.