Полезни факти
Прасето е всеядно животно, което се развъжда от векове с цел консумация на месото и използване на висококачествената му кожа. Свинското месо е смятано за едно от най-вкусните със своята нежна структура и консистенция на мускулната тъкан.
В някои страни то е недопустимо за употреба, като причината най-вероятно се дължи на епидемиите от свинска чума, които са довели до измирането на много хора през вековете. Но като цяло свинското месо е продукт със завидно търсене в световната кулинарна практика.
В хранителните магазини може да се открие голямо разнообразие от свински продукти, бут, плешка, карантия, ребра и котлет, а най-често обработените месни продукти са кайма, наденици, пушено месо, пресни или полусухи и сухи колбаси.
Месото има голямо приложение в кухнята, тъй като то е в основата на много рецепти. Може да се консумира на скара, на шиш или фурна, но за да има положителен ефект консумацията на свинско месо, тя трябва да бъде в определени граници. Най-здравословно и полезно е печеното свинско месо.
От друга страна, свинското е най-популярното месо за аламинути, печено, колбаси, ястия, консерви, студен бюфет, ястия от мляно месо.
Свинското филе се комбинира добре с почти всички зеленчуци - грах, картофи, лук, моркови, чушки, целина и с подправки като черен пипер, босилек, сол, чубрица, мащерка, розмарин и други.
Ползи и рискове за здравето
Хранителен състав в 100 грама свинско филе: калории – 134 kJ, въглехидрати – 0, мазнини – 5.5 гр, белтъчини – 21 гр, холестерол – 60 мг
В него има съдържание на витамини B1,B2, B3, В6, както и на елементите фосфор и цинк.
Черният дроб има по-големи големи количества от витамин В12, както и мастно разтворими витамини.
То има нисък гликемичен индекс, което го прави подходяща храна за хора, които спортуват и за хора, които имат високи нива на инсулин в кръвта.
Свинското месо има високото съдържание на наситени мастни киселини в него, което оказва неблагоприятно влияние на хората, които консумират богати на въглехидрати храни. Лоша слава му носи и високото съдържание на холестерол, въпреки че според последни изследвания той се смята за по-малко вреден, отколкото ни беше известно досега.