Полезни факти

Доматът спада към сем. Картофови. Той е едногодишно зеленчуково растение с валчести и месести червени плодове, които са широко употребявани като хранителен продукт.. 

Използват се пресни и преработени в състава на салати и гарнитури, консерви, сокове, пюрета, в ястия и други. В зелено състояние доматите влизат в състава на туршии и ястия. 

Различните сортове се отличават по форма, големина, цвят и вкус. Има голямо разнообразие – бизон, руджерс, триумф, дружба, огоста, хеброс, ачи.

Съдържание: сухото вещество на доматите е едва 9 %, като това са предимно монозахариди, полизахаридите са само 3,5 %.

От минералните вещества най-застъпени са солите на калия, калция и натрия. Имат високо съдържание на  витамин С  до 27 мг %.

Сушените домати за разлика от консервираните, са богати на сухо вещество, витамин С, Е, К и витамини от групата В. Те превръщат всяко ястие в екзотично и полезно.

Комбинират се отлично с паста, салата от рукола, риба тон, сьомга, печени брускети, чабата с маслини и други.