Полезни факти
Сусамово е широко използвано като основна мазнина за готвене в южните части на Индия и като овкусител в китайската, японската и корейската кухня, но набира все по-голяма популярност и у нас благодарение на здравословните си ползи.
Извлича се от семената на сусама чрез студено пресоване от сурови семена, като тогава има светъл бледожълт цвят, или от препечени семена и е с тъмнокафяв цвят.
Сусамовото олио има висока точка на димене и затова е особено подходящо за готвене. Съхранява се в добре затворени съдове и на тъмно.
Намира широко приложение и в медицината, а съвременните проучвания показват, че то е богато на антиоксиданти и полиненаситени мазнини, които спомагат за регулиране на кръвното налягане.
Намира широко приложение и в козметичната индустрия, тъй като съдържа големи количества витамин Е и има естествен слънцезащитен ефект.
В аюрведа сусамовото олио традиционно се използва за облекчаване симптомите на стрес.