Полезни факти

Сусамовият тахан представлява полутечна каша от смлян сусам. Заради висококачествените си мазнини е известен като балсам за стомашно-чревния тракт, затова при гастрит и язва се препоръчва да се приемат по 1-2 лъжички сутрин на гладно. Съдържа също аминокиселини, витамини Е, РР, В1, микроелементи, калций.

Според проучвания  в сусамовия тахан има повече белтъчини, отколкото в сиренето, някои видове меса и соята. Сусамът е богат и на антиоксиданти, дължащи се най-вече на фитоестрогена сезамин, който има противоракови свойства.

Може да се консумира в натурален вид или смесен с равни части пчелен мед, както и в различни салатени сосове и ястия. От него се приготвят редица популярни ястия от арабската кухня, например хумус.

Много подходящ е за консумация от деца и подрастващи за укрепване на организма, при бременни и кърмачки, както и за жени в напреднала възраст за профилактика срещу остеопороза.